My Cart
0,00

Co jest zdrowsze – olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

Mam wrażenie, że to dylemat rangi – co było pierwsze, kura czy jajo? No dobra, może to nie jest aż takie trudne zagadnienie. Postaram się w końcu rozwiązać ten dylemat! Który z olei ma korzystniejszy żywieniowo skład – oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? A kto słyszał, że olej rzepakowy jest nazywany oliwą północy? Jest...
Czytaj więcej

Olej z czarnuszki dla dzieci – jak stosować?

Małe czarne ziarenka o wielkiej mocy. Nawet powiedziałabym, że tą ich moc czuć, baaaaardzo 🙂 Mowa o czarnuszce, inaczej zwanej kminem czarnym. Przyprawa ta pochodzi z Bliskiego Wschodu, skąd zawędrowała na południe Europy i szybko zyskała miano „czarnego złota”. Jako roślina kulinarna i lecznicza wykorzystywana jest od starożytności. Dziś jest popularna na całym świecie. „Do...
Czytaj więcej

Jak – kiedy – ile i dlaczego warto pić olej lniany?

Len oleisty uprawiany jest w Polsce od wieków. I od wieków był bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Jeszcze w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku nasz kraj uważany była za lidera branży a len był główną marką eksportową. Obecnie krajowa produkcja lnu (dane z 2013 roku) wynosi zaledwie 0,1% światowych zbiorów. Dlaczego tak mało produkujemy i spożywamy...
Czytaj więcej