Olej z pestek malin – właściwości i zastosowanie

Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie

Wraz z modą na zdrowe odżywianie, aktywność fizyczną i bycie fit, wzrosła świadomość na temat naturalnej pielęgnacji. Dlatego coraz chętniej sięgamy po kosmetyki bliskie naturze. Warto, by jednym z nich stał się olej z pestek malin.

Właściwości oleju z pestek malin

Stosunkowo mało znany olej z pestek malin jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do tworzenia bariery ochronnej skóry, a więc płaszcza lipidowego, chroniąc ją przed utratą wody. Ponadto nawilża i uelastycznia skórę. W oleju z nasion malin znajdziemy też witaminy A i E, karotenoidy i flawonoidy. Badania wykazały, że olej z pestek malin pobudza produkcję kolagenu i elastyny, zapewniając na długo młody wygląd. Ponadto regularnie stosowany hamuje produkcję melaniny, delikatnie rozjaśniając skórę i zapobiegając powstawaniu przebarwień. Co więcej, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Można go śmiało zastosować do regenerowania podrażnień wywołanych nadmierną ekspozycją na słońce, choć sprawdzi się też przy regenerowaniu skóry po odmrożeniach. Czego jeszcze możemy spodziewać się po oleju z nasion malin? Działania antyseptycznego, antybakteryjnego i normującego pracę gruczołów łojowych, odpowiedzialnych za wydzielanie sebum. Oznacza to, że olej idealnie nadaje się do pielęgnacji cery trądzikowej, choć z jego dobrodziejstwa skorzystają też posiadacze suchej, skłonnej do podrażnień skóry.

Olej z pestek malin ma też doskonały wpływ na włosy. To dlatego ten składnik jest często spotykany w szamponach i odżywkach. Stosując malinowy olej do włosów szybko zauważymy efekt, w postaci sprężystych, pełnych blasku, odżywionych kosmyków. Ponadto pielęgnacja w oparciu o olej z malin zabezpieczy włosy przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, w tym przed skutkami stylizacji.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olej z pestek malin można stosować samodzielnie, nakładając go na skórę i włosy. Jego aksamitna, lekka, dość matowa konsystencja sprawia, że szybko się wchłania i nie pozostawia efektu tłustego filmu na skórze. Zatem można go używać nawet pod makijaż. Stosując olej w codziennej pielęgnacji nie trzeba się martwić o powstawanie zaskórników, ponieważ nie zatyka on porów. Natomiast ze względu na to, że jest łagodny dla skóry, można go używać nawet na wrażliwe okolice oczu. Jako środek do włosów olej z pestek malin można stosować jako serum na końcówki lub nakładać na całe pasma i skórę głowy, zgodnie z zasadami olejowania. Dobrym sposobem na skorzystanie z właściwości oleju z pestek malin jest dodawanie go do ulubionych kosmetyków, takich jak kremy do twarzy i rąk, balsamy do ciała i odżywki do włosów. Najlepiej robić to tuż przed aplikacją.

Olej z pestek malin może być ciekawą alternatywą dla wielu tradycyjnych kosmetyków. Polubią go przede wszystkim ci, którzy stawiają na kosmetyczny minimalizm i poszukują preparatów wielozadaniowych. Taki właśnie jest olej z nasion malin, bo czasem mniej znaczy więcej!

Źródła:

  • Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.), Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409 http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-406.pdf [dostęp: 2021-08-17]
  • Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A., Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce, Kosmetologia Estetyczna, 2 / 2017 / vol. 6, s. 121-123, http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/01/ke2017.2-1.pdf [dostęp: 2021-08-17]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *