Zainteresowanie kosmetykami naturalnymi stale rośnie. Lubimy je za proste składy, skuteczne działanie i zapachy bez śladu sztucznych aromatów. Jednak w poszukiwaniu organicznych kosmetyków warto odwiedzić nie tylko drogerię, ale i kuchnię. To właśnie w niej znajdziemy olej z czarnuszki.
Właściwości pielęgnacyjne
Czarnuszka siewna, znana też jako kmin czarny, kolendra siewna lub kminek egipski, ceniona jest za właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Bogaty skład oleju z czarnuszki sprawia, że oczyszcza skórę, regeneruje ją, nawilża i uelastycznia. W dodatku sprzyja gojeniu się naskórka i świetnie sobie radzi z leczeniem zmian chorobowych. Dlatego też olej z czarnuszki jest idealnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry z łuszczycą, trądzikiem, z liszajami, egzemą czy też z atopowym zapaleniem skóry. Co ciekawe, jest to produkt, który zabezpiecza skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV, a także pomaga w regeneracji po intensywnym opalaniu. Olej stosowany miejscowo, pomaga również spłycić zmarszczki oraz zmniejszyć widoczność blizn i rozstępów. Tym samym regularne wykorzystywanie oleju do pielęgnacji twarzy i ciała pozwala zlikwidować oznaki starzenia się skóry i przywrócić jej świeży, młody wygląd.
Olej z czarnuszki jest też fantastycznym produktem do pielęgnacji włosów. Można go stosować jako serum na końcówki, zapobiegając ich rozdwajaniu się. Można również wykorzystywać go do olejowania włosów. Taki pielęgnacyjny zabieg wykonywany mniej więcej dwa razy w tygodniu, zapewni włosom sprężystość i blask, bez obciążania fryzury. Włosy będą łatwiejsze do rozczesania i mniej podatne na uszkodzenia oraz działanie czynników zewnętrznych. Skóra głowy zostanie oczyszczona, dotleniona i przestanie się przetłuszczać. Ponadto olejowanie włosów, przeprowadzane na bazie oleju z czarnuszki, pozwoli zlikwidować łupież oraz inne problemy skóry głowy. Jest to też sposób na likwidację problemów z nadmiernym wypadaniem włosów i łysieniem.
Jak stosować olej z czarnuszki na skórę?
Olej można nakładać na oczyszczoną twarz i ciało bezpośrednio, jednak warto wcześniej zwilżyć skórę wodą lub hydrolatem, aby łatwiej go rozprowadzić. Nakładając olej z czarnuszki można wykonywać delikatny masaż skóry, co pobudzi krążenie i wzmocni jego działanie pielęgnacyjne. Nie ma również przeciwwskazań, by wymieszać kilka kropli oleju z dozą ulubionego kremu lub balsamu. Olej z czarnuszki może być też składnikiem domowych peelingów i maseczek. Co ciekawe, używany zamiennie z kremem do rąk lub jako jego składnik – olej z czarnuszki szybko wzmocni paznokcie. Dzięki temu paznokcie narażone na liczne zabiegi stylizacyjne, a także na działanie detergentów zostaną zregenerowane.
Choć olej z czarnuszki leczy podrażnienia i redukuje problemy skórne, to w pierwszych dniach stosowania na skórze może pojawić się większa ilość zanieczyszczeń niż zwykle. Jest to związane z intensywnym oczyszczaniem się skóry. Dlatego nie należy rozpoczynać przygody z pielęgnacji urody olejami, jeśli mamy w niedalekich planach ważne wydarzenie.
Jak pielęgnować włosy z pomocą oleju z czarnuszki?
Chcąc skorzystać z właściwości oleju z czarnuszki do pielęgnacji włosów należy regularnie przeprowadzać zabieg olejowania. Polega on na nałożeniu oleju na suche lub wilgotne włosy od nasady, aż po końcówki. Warto przy tym poświęcić chwilę na masaż skóry głowy. Potem należy owinąć głowę folią i ręcznikiem, pozostawiając olej na włosach przez minimum pół godziny. W tym czasie olej wniknie w skórę głowy, domknie łuski włosów i nawilży kosmyki. Po odpowiednim czasie można zmyć olej z włosów. Aby jednak uniknąć efektu tłustych, nieświeżych włosów należy najpierw zemulgować olej odżywką lub maską. Dlaczego? Ponieważ szampon nie zmyje oleju, a próby intensywnego mycia nim włosów mogą zniweczyć efekt całego zabiegu pielęgnacyjnego. Dlatego lepiej posłużyć się ulubioną odżywką, która połączy się z olejem, a dopiero później umyć włosy szamponem.
Źródła:
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy nauk medycznych, 2018, XXXI(1A): 61-64, http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2018/07/pnm_2018_01A_061-064.pdf [dostęp: 2021-07-21]
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska 2009, Tom 65, nr 1, 29-40, https://ptfarm.pl/pub/File/FP/1_2009/4a%20cynamonowce.pdf, [dostęp: 2021-07-25]