Olej z pestek malin

(20 opinii klienta)

34,90

Olej z pestek malin, tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych, polskich nasion maliny właściwej (Rubus idaeus L.)

Olej jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym.

Ze względu na swoje niezwykłe właściwości pielęgnujące i fotoprotekcyjne stosowany jest głównie na skórę.

ZAPACH świeży, owocowy, delikatnie malinowy
BARWA intensywna, brunatno-żółta
OSAD niewielki
TERMIN PRZYDATNOŚCI 6 miesięcy
KRAJ POCHODZENIA Polska
POLECANY

Wyczyść

Opis

Olej z pestek malin – skład

Zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) , zwłaszcza omega 6 i omega 3 – kwasu linolowego i alfa-linolenowego (które stanowią ponad 80% oleju). Olej z pestek malin jest bogatym źródłem witaminy E (tokoferole stanowią 200mg/100 g oleju) oraz karotenoidów (prowitaminy A). W oleju znajdują się również flawonoidy, w tym elagotaniny, które jako prekursor kwasu elagowego, wykazują intensywne działanie przeciwrodnikowe.

Olej z pestek malin – właściwości

Olej z pestek malin polecany jest zarówno do cery suchej, dojrzałej oraz tłustej. Zawarty w oleju kwas omega 6 poprawia barierę li¬pidową naskórka i chroni skórę przed utratą wody. Ograniczona zostaje transpiracja, czego objawem jest spadek transepidermalnej utraty wody tzw. TEWL poprzez skórę (ang. transepidermal water loss). Stosowanie tego kwasu na cerę tłustą i trądzikową powoduje odblokowanie porów skóry, regulację poziomu sebum oraz zapobieganie powstawaniu zaskórników. Tymczasem kwas alfa-linolowy (omega 3) aplikowany na skórę wykazuje silne działanie przeciwzapalne, kojące i gojące skórę.

Olej z pestek malin za sprawą obecności wymienionych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E wzmacnia odporność skóry oraz jej ochronę przeciw promieniowaniem UVB (SPF szacowany jest na poziomie 28-50) oraz UVA ( SPF ok. 6,75 do 7,5). Ponadto olej z pestek malin łagodzi zaczerwienienia i reakcje zapalne skóry. Olej wykazuje również działanie rozjaśniające, a efektem regularnego stosowania jest poprawa kolorytu skóry. Kwasy omega hamują produkcję melaniny, co chroni skórę przed powstaniem przebarwień. Można również zauważyć efekt lepszej penetracji substancji aktywnych w głąb skóry poprzez uplastycznienie warstwy rogowej naskórka.

Witamina E wykazuje zdolności penetrujące w głąb skóry, chroniąc przed stresem oksydacyjnym składniki tłuszczowe skóry. Efektem jest zapobieganie przedwczesnemu starzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Wykazano ponadto, że witamina E wykazuje działanie regenerujące, pośrednio nawilżające (poprzez działanie emoliencyjne polegające na zatrzymaniu wody), przeciwzapalne oraz gojące. Gamma-tokoferol zapobiega także tworzeniu przebarwień.

Olej z pestek malin jest ponadto źródłem silnych przeciwutleniaczy jak karote¬noidy i flawonoidy, w tym elagotaniny. Są one prekursorem kwasu elagowego, składnika o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym, co zapewnia ochronę materiału genetycznego komórek. Posiada on także własności antybakteryjne i antyseptyczne oraz antypigmentacyjne, chroniące przed przebarwieniami.

Olej z pestek malin – jak stosować?

Olej z pestek malin można stosować na wiele sposobów – bezpośrednio na skórę jako codzienny krem z filtrem przeciwsłonecznym (pamiętajmy, że poziom SPF jest szacunkowy więc nie powinno się stosować oleju jako ochrony na kilkugodzinne opalanie). Jako serum, dodatek do ulubionego kremu.

Olej z pestek malin – zastosowanie

Olej z pestek malin można śmiało stosować jako zamiennik codziennego kremu. Nawet na dzień, ponieważ olej ten należy do olejów schnących (czyli jak na olej jest dość „lekki”). Oczywiście olej z pestek malin sprawdzi się jako odżywcze serum na noc. Można go zastosować jako dodatek do ulubionego kremu lub balsamu do ciała – po prostu dodaj kilka kropli do produktu. Bardzo dobrze sprawdzi się w pielęgnacji niemowląt i dzieci przy okazji działając fotoprotekcyjnie.

Olej z pestek malin można stosować jako olejek do masażu lub do oczyszczania skóry z makijażu.

Włosy również lubią olej z pestek malin – kilka kropli oleju można dodać do maski do włosów. Olejek sprawdza się również jako odżywka do brwi i rzęs.

Olej z pestek malin – przeciwskazania

Brak

Olej z pestek malin – wartości odżywcze

Porcja oleju z pestek malin – 1 łyżka zawiera 107 kcal.

Olej z pestek malin – przechowywanie

Olej z pestek malin należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Olej z pestek malin – termin ważności

Olej z pestek malin posiada 6 miesięczny termin ważności.

Informacje dodatkowe

Pojemność

30 ml

20 opinii dla Olej z pestek malin

  1. Ania

    Uwielbiam ? świetny pod makijaz, chroni przed słońcem, nawilża i bosko pachnie. Polecam !!

  2. Sylwia

    Super poradził sobie z moimi przebarwieniami na twarzy. Pięknie pachnie i nawilża.

  3. Basia

    Nie wiem jak powinien działać ten olej, ale napiszę jak działa na moją skórę. Po miesięcznym stosowaniu skóra jest odżywiona, zmatowiona i jakoś tak więcej w niej blasku :-). Nie sądziłam, że naturalny kosmetyk może spowodować taki efekt!!! Polecam każdemu! Naprawdę warto.

  4. Sara

    Wow! Pięknie pachnie. Mam świetny dodatek do kremu

  5. Ola

    Rewelacyjny ten olejek, jaka skóra…..

  6. Kaśka

    Olejkiem z pestek malin smaruje brwi i rzęsy,
    rewelacja, piękne są!!!!!

  7. Małgoś

    Super, polecam!

  8. Sylwia

    Spróbujcie, moje przebarwienia na twarzy znikają.

  9. Julita

    Olejek dodaje do kremu i moja twarz, szyja jest młodsza.

  10. Tamara

    Olejek jest świetny!

  11. Ania

    Polecam, olejek pięknie zmywa mój makijaż.

  12. Karolina

    Stosuje olejek cały rok, super efekt.

  13. Mańka

    Jestem zadowolona!

  14. Ela

    Jakie włosy, kilka kropli i efekt niesamowity, widzę to po każdym zastosowaniu na moich włosach.

  15. Aldona

    Polecam ten olejek wszystkim!

  16. Moni

    Olej spełnia moje oczekiwania!

  17. Iga

    Najwyższa jakość!

  18. Ada

    Czytałam opinie, mi też pomaga na przebarwienia. Super!

  19. Jagoda

    Zaskoczył mnie ten olejek, jest świetny!

  20. Celina

    Olejek w tym sklepie pachnie, chyba jest tak jak opisują robią go z pestek dobrej jakości

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyślij dla bliskich

Nie możesz wręczyć osobiście prezentu bliskiej osobie? Wyślij zestaw olejów bezpośrednio z Manufaktury Łucka. Wybrany zestaw prezentowy olejów możemy przesłać pod dowolny adres.

Zamówiony prezent możemy wysłać bezpośrednio do osoby, której chcesz go wręczyć.

  1. Składając zamówienie, wybierz opcję wysłania zestawu na inny adres niż zamawiającego.
  2. Wpisz dane osoby, którą chcesz obdarować.


W uwagach do zamówienia podaj swój adres e-mail na który wyślemy Ci skan paragonu.