My Cart
0,00

Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

Ostropest – dawniej traktowany jak chwast, dziś doceniany za fantastyczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Co warto wiedzieć o wytwarzanym z niego oleju? Odpowiadamy!

Olej z ostropestu – właściwości

Do najbardziej znanych właściwości zdrowotnych oleju z ostropestu należy oczyszczanie wątroby z toksyn i wspomaganie jej funkcjonowania. Nie bez przyczyny oczyszczanie wątroby olejem z ostropestu zyskało dużą popularność. Okazuje się bowiem, że z jego pomocą można zaleczyć nawet marskość wątroby! Dlatego też olej z ostropestu plamistego jest polecany osobom zmagającym się z uzależnieniem od alkoholu, jak również pacjentom chorym między innymi na wirusowe zapalenia wątroby.

Właściwości detoksykujące

Oczyszczanie wątroby olejem z ostropestu to jednak nie jedyne zastosowanie. Ostropest i olej z niego pozyskany świetnie oczyszczają również nerki, zmniejszając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Działanie moczopędne wspiera z kolei pracę pęcherza moczowego. Natomiast dzięki lekkiemu działaniu przeczyszczającemu olej reguluje rytm wypróżnień. Ponadto olej z ostropestu plamistego poprawia apetyt, zapobiega zgadze, reguluje procesy trawienne, a także sprzyja zmniejszeniu poziomu tzw. złego cholesterolu i obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Działanie przeciwzapalne

Czego jeszcze możemy spodziewać się po oleju z ostropestu? Przede wszystkim działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego. Ponadto ostropest zapobiega dolegliwościom ze strony układu krążenia, takim jak zawały serca i udary. W dodatku poprawia pamięć i koncentrację oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Olej z ostropestu plamistego jest też polecany w przypadku długich i obfitych miesiączek, ponieważ zwiększa krzepliwość krwi.

Fenomenalne działanie oleju na organizm jest możliwe dzięki dużej zawartości sylimaryny, nienasyconych kwasów omega-6, witamin E, K i C, a także fitosteroli, flawonoidów i garbników.

Ostropest plamisty – olej na twarz i ciało oraz włosy

Olej z ostropestu plamistego jest też fantastycznym, w pełni naturalnym kosmetykiem. Stosowany zewnętrznie nawilża skórę i poprawia jej koloryt oraz spłyca zmarszczki. Jednak olej ten radzi sobie również z dużo trudniejszymi problemami. Jest to bowiem doskonały środek na odleżyny, odparzenia i owrzodzenia. Wszystko dlatego, że ostropest – olej pomaga w gojeniu ran, regeneruje skórę, ma właściwości przeciwzapalne, a do tego łagodzi świąd i rumień. Można go śmiało stosować u osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry. Olej z ostropestu na włosy jest z kolei świetną odżywką, idealną dla suchych, łamliwych i wypadających kosmyków. Dzięki regularnemu stosowaniu włosy stają się lśniące, miękkie i doskonale nawilżone.

Olej z ostropestu – zastosowanie

Łagodny smak oleju sprawia, że można go wykorzystywać w kuchni, zarówno na zimno, jak i na ciepło (ale bez poddawania obróbce termicznej). Charakterystyczny, ziołowy aromat sprawia, że olej z ostropestu plamistego świetnie komponuje się z warzywami, sosami, makaronami i mięsem. Dobrym pomysłem jest dodawanie oleju do koktajli, owsianek, jogurtów. Można go też spożywać samodzielnie – w tym wypadku optymalną dawką będzie jedna łyżeczka oleju trzy razy dziennie przed posiłkami.

Zastosowanie oleju w pielęgnacji urody

Stosując olej z ostropestu do pielęgnacji można wykorzystywać go samodzielnie, nakładając bezpośrednio kilka kropel na skórę twarzy, szyi, dekoltu i całego ciała. Można również dodawać go do kosmetyków, w tym do kremów, odżywek, balsamów i peelingów. Olej z ostropestu plamistego jest też doskonały do masażu ciała. Olej z ostropestu na włosy należy z kolei stosować raz w tygodniu wcierając dwie do trzech łyżek w pasma włosów i w skórę głowy, a następnie pozostawić jako maskę przez minimum godzinę i zmyć ciepłą wodą z szamponem. Olejowanie włosów z pomocą ostropestu daje szybkie i widoczne efekty.

Aby cieszyć się cennymi leczniczymi i pielęgnacyjnymi właściwościami oleju z ostropestu najlepiej postawić na wysokiej jakości produkty, a więc oleje tłoczone na zimno, nierafinowane i niefiltrowane. Stuprocentowy olej bez żadnych dodatków to najlepszy wybór. Olej nie straci też swoich właściwości jeśli po zakupie będzie przechowywany w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu – najlepiej w lodówce.

Źródła:

  • Nurzyńska-Werdak R., Dyduch J., Sawicka A., Łabuda H., Buczkowska H., Ostropest plamisty (Silybum marianum [L .] Gaertn.) – fitochemia i efekty terapeutyczne. Annales Horticulturae, 2018, 28(4), 15-32. https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/ah/article/view/122/105 [dostęp 2021-01-25]
  • Mystkowski E., Ostropest plamisty – roślina farmakologiczna i bioenergetyczna, http://odr.pl/ekologia-i-srodowisko/energia-odnawialna/ostropest-plamisty/ [dostęp 2021-01-25]

Dodaj komentarz