My Cart
0,00

Olej rydzowy – właściwości i zastosowanie

Olej rydzowy, wbrew częstym skojarzeniom, nie ma związku z grzybami leśnymi, za to ma wiele wspólnego… ze śledziami! Wszystko dlatego, że olej z lnianki, będącej rośliną oleistą należącą do rodziny kapustowatych, świetnie komponuje się z rybami. Mimo to, z czasem olej rydzowy z lnianki został wyparty przez olej rzepakowy i słonecznikowy. Dziś, trochę zapomniany olej z nasion lnicznika siewnego wraca do łask, ale nie ze względu na ciekawy smak, lecz na imponujące właściwości zdrowotne!

Olej rydzowy – właściwości

Skład oleju rydzowego to aż 90%, niezbędnych dla naszego zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, jest to lider pod względem najkorzystniejszych proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (0,4:1). Olej rydzowy wyprzedza pod tym względem nawet niezwykle ceniony olej lniany! Jest to szalenie ważne, bo odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w diecie zapewnia optymalne korzyści zdrowotne. A te są ogromne – przeciwdziałanie otyłości, cukrzycy, chorobom serca czy też zapobieganie problemom z koncentracją i pamięcią, to tylko niektóre z nich. A co poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi znajdziemy w oleju z lnianki? Między innymi witaminy A i E oraz witaminy z grupy B.

Już mała łyżeczka oleju rydzowego dziennie potrafi skutecznie wzmocnić odporność. Dlatego jest on niezastąpiony w okresie dużej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Jednak nie tylko w sezonie jesienno-zimowym warto stosować olej z lnianki. Rydzowy olej jest też polecany jako wsparcie dla wątroby. Wszystko dlatego, że efektywnie usuwa toksyny i reguluje procesy wytwarzania żółci. Ponadto specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie udowodnili, że olej rydzowy skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym olej z lnianki wykazuje zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi. Na tym jednak nie koniec jego wspaniałych właściwości! Zawarta w oleju z lnianki witamina A przyczynia się do poprawy wzroku, z kolei wysoka zawartość witaminy E sprzyja nawilżeniu skóry, włosów i paznokci. Witaminy z grupy B zawarte w oleju rydzowym poprawiają samopoczucie, a w połączeniu z lecytyną korzystnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację i zapamiętywanie. Po olej rydzowy powinny też sięgnąć osoby z nadciśnieniem, gdyż pomaga on łagodnie obniżyć ciśnienie, a do tego chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Olej rydzowy – zastosowanie

Olej rydzowy znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach i w kosmetyce. Chcąc go wykorzystywać w kuchni należy pamiętać, że cenne właściwości oleju zachowamy tylko wtedy, gdy nie będziemy go podgrzewać. Oznacza to, że olej z lnianki najlepiej stosować na zimno – do sałatek, sosów lub pieczywa. Intensywny smak i aromat, przywodzący na myśl cebulę, orzechy lub przyprawy korzenne (w zależności od wykorzystanego do wytłoczenia oleju rodzaju lnianki siewnej) świetnie pasuje do pomidorów, sałaty, ogórka, ziemniaków, kasz, makaronu, ale też do koziego sera, twarogu czy też wspomnianych śledzi. Oczywiście, by zachować zdrowotne właściwości oleju rydzowego, należy go odpowiednio przechowywać – w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Ciekawostką jest fakt, że olej rydzowy można stosować także w przydomowym ogródku. Rozpylenie mieszanki oleju i wody na rośliny sprawi, że nie zalęgną się na nich kleszcze!

Olej rydzowy w kosmetyce

Jak wspomnieliśmy, olej wytwarzany z nasion lnianki siewnej, znajduje zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale też w kosmetyce. Przede wszystkim ze względu na właściwości łagodzące i regenerujące. Tym samym olej rydzowy może być stosowany na podrażnioną skórę, a nawet na rany, odleżyny, skórę po oparzeniu słonecznym oraz na wszelkie zmiany skórne. Olej z lnianki pomoże też na wypryski i zmiany trądzikowe. W tym wypadku najlepiej nakładać go punktowo. Można go też stosować do masażu, co pozwala ujędrnić skórę. Olej rydzowy można aplikować bezpośrednio na skórę, jak również dodawać do ulubionych kremów, balsamów, maseczek i peelingów.

Olej rydzowy – włosy

Olej z lnianki świetnie sprawdza się też do olejowania włosów. Zabieg ten pozwala skutecznie poradzić sobie z włosami matowymi, zniszczonymi i puszącymi się. Olej rydzowy na włosy można stosować przed umyciem włosów lub aplikować już po ułożeniu fryzury na same końcówki, co zapobiega ich rozdwajaniu.

Olej rydzowy to świetna propozycja dla tych, którzy chcą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić odporność, zadbać o dobrą kondycję wątroby, obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiegać cukrzycy czy też ochronić się przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Regularnie stosowany zapewnia też dobre samopoczucie, doskonałą pamięć i koncentrację oraz doskonały, młody wygląd. Warunek? Wybór wysokiej jakości oleju tłoczonego na zimno.

Źródła:
• Dzięcioł M., Przybysławski J.: Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 1, str. 20 – 26, https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/1/BR%201-2013%20-%20s.%20020-026.pdf [dostęp: 2021-03-27]
• Walczak Z., Starzycki M.: Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 3, str. 316 – 322, https://www.researchgate.net/profile/Zbigniew-Walczak-2/publication/259041766_EVALUATION_OF_FATTY_ACID_PROFILE_OF_THE_COLD-PRESSED_OILS_IN_THE_CONTEXT_OF_THEIR_RECOMMENDED_DIETARY_INTAKE_BY_PHYSICALLY_ACTIVE_PEOPLE/links/0deec529cb78bd89cf000000/EVALUATION-OF-FATTY-ACID-PROFILE-OF-THE-COLD-PRESSED-OILS-IN-THE-CONTEXT-OF-THEIR-RECOMMENDED-DIETARY-INTAKE-BY-PHYSICALLY-ACTIVE-PEOPLE.pdf [dostęp: 2021-03-27]

Dodaj komentarz